Börja bära i bärsjal

Man behöver oftast knyta på sig sjalen ca 3 gånger innan man riktigt förstår hur det fungerar. Prova gärna att knyta först med en docka eller nalle för att få in tekniken innan du sätter i ditt barn. Prova gärna om möjligt första gången med ditt barn när det är mätt, nöjt och har en nybytt blöja på sig. Sedan, när både du och barnet har blivit hemmastadda i bärsjalen brukar det vara ett av de allra bästa sätten att lugna ett ledset och oroligt barn genom att sätta upp det i bärsjalen.


När du har satt i barnet för första gången, gå gärna runt en stund tills barnet har kommit till ro. Om ditt barn börjar gnälla när det kommer in i bärsjalen hos mamma, men blir tyst när det bärs i sjalen hos pappa, tyder det på att barnet är hungrigt och retas av mjölkdoften från mamman. Då kan du som mamma prova att använda napp eller ännu hellre amma barnet i sjalen. Eller också får pappa bära barnet en stund istället!


Om du har svårt att få till det med knytningarna trots att du provat flera gånger, hör då av dig till din återförsäljare och be om hjälp.

BÄRA NYFÖDD

Många nyfödda trivs bra med att sitta så upprätta, men med armar och huvud helt innanför sjalen. Lite större barn, som kan hålla huvudet stadigt, sitter också gärna upprätta och håller då huvud och armar utanför sjalen så de kan se sig omkring.


Om man sätter i en helt nyfödd baby upprätt i sjalen bör man vara uppmärksam på hur det ser ut. Om babyn faller ihop, lägger sig åt ena sidan samt att ryggen ser krokig ut, bör man istället använda sig av en vaggaknytning där barnet ligger eller halvsitter upp. Nyfödda med lite svagare rygg kan ta några veckor på sig innan de passar för att sitta upprätt i omslutet kryss.


BÄRA PÅ VINTERN

Nyfödda och små barn bär man bäst i bärsjalen sittande upp på magen, under sin egen jacka. På så sätt får de bra lufttillgång. När du bär din nyfödda under jackan, behöver du heller inte oroa dig för att babyn är för kall eller för varm. Du känner direkt babyns temperatur, eftersom du bär mage mot mage. Detta gör också att du med din kropp hjälper till att hålla en lagom temperatur hos ditt barn.


Det enda man behöver sätta på barnet innan man går ut är ett par varma tossor eller vindtäta skor, en fuskpolo och en mössa. Det räcker i övrigt bra med de kläder som barnet normalt har på sig inomhus, eftersom först bärsjalen kommer till som ett extra lager, och sedan jackan utanpå. Något som brukar vara behagligt, om barnet lätt svettas, är att klä det i ullkläder av mjuk merinoull. Ullkläderna transporterar ut fukten mycket bra, och blir dessutom inte kalla även om de skulle bli fuktiga, utan håller barnet varmt och torrt.


Själv sätter du på dig en vanlig men rymlig jacka som du kan knäppa igen både om dig själv och barnet. Om mamman har haft en vinterjacka medan hon var höggravid, brukar den räcka gott och väl till att få plats med barnet i bärsjal under.


Har man ingen tillräckligt stor jacka kan man antingen skaffa en speciell “bärjacka” eller ett bärskydd, som täcker in glipan som blir när man inte kan stänga jackan över barnet.


BÄRA PÅ SOMMAREN

På sommaren när det är varmt behöver man ha en sval sjal. Aldoria Bambu Soft är utmärkt väl avpassad just för den varma årstiden, då bambutyget leder ut både värme och fukt effektivt. Sjalen känns både torr och sval även om det är varmt ute. Flera kunder har använt den under varmaste årstiden både i Spanien, Thailand och Australien och varit mycket nöjda med den. Om man vistas mycket ute och i solen behöver man se till att skydda barnet mot blåst och direkt sol. Det är bra att ha en solhatt med långt brätte i nacken som skyddar mot solbränna. Det finns också särskilda sommarbärskydd att köpa, som skyddar barnet mot blåst, sol och insekter. De tillverkas i ett tunt tyg och knyts på över sjalen och går ner så att de även täcker över benen. Det går också att dra upp delvis över huvudet så att det skyddar barnet mot att tappa andan i stark blåst om det behövs. När det gäller riktigt små, nyfödda barn, rekommenderar vi inte att man utsätter dem för direkt sol i onödan, utan försöker hålla sig i skuggan så mycket det går.


BÄRA MED SYSKON

När man får ett syskon, kan det underlätta mycket att bära minsta barnet i bärsjal medan man fortfarande har händerna fria att ta hand om det större barnet. Det går fint att lyfta upp det större barnet, hjälpa det att äta vid matbordet, leka i lekparken, gå och handla och hålla storasyskonet i handen eller köra det i sulky medan man har den lilla i bärsjal på magen eller ryggen. Många tycker särskilt att det underlättar när man ska gå och hämta storasyskonet på dagis att ha den lilla i bärsjal på magen.


AMMA I BÄRSJAL

Med lite övning går det även bra att amma barnet medan man bär det i bärsjal. Det är stabilast att amma i en vävd bärsjal, men fungerar även bra i trikåbärsjalen. Ska man stå och gå mycket och vill amma samtidigt, rekommenderar vi Aldoria Eco Wrap. Vill man kunna amma lite till husbehov medan man står, går eller sitter ner (tex åker tåg) fungerar det bra även med Aldoria Bambu Soft. Vill man huvudsakligen amma när man sitter ner, är Aldoria Eco Ring bäst.


ÖVRIGT

En bärsjal tar mycket liten plats när man viker ihop den och är enkel att ta med till exempel i bilen om ni ska åka iväg. Man slipper alla barnvagnar som ska lyftas in och ut ur bilen och nedför trapporna till lägenheten. Ska du åka buss eller tåg, gå på museum, på stan eller ut i naturen kommer du fram smidigt och utan problem. Du tar heller ingen större plats om du ska gå i affärer.