Om oss

Allt började nog när min en av mina bästa vänner fick sitt första barn för 20 år sedan, i mitten på 90-talet. Det var första gången som jag själv kom riktigt nära ett litet barn i det dagliga livet. När jag hjälpte till och ta hand om honom, märkte jag hur lugn och nöjd han blev när han jag bar honom på höften samtidigt som jag pysslade med annat. Det var så tydligt att han verkligen trivdes på det sättet och jag tänkte att när jag själv får barn ska jag bära mycket på dem.

En bra bit senare, 10 år närmare bestämt, väntade jag och min man äntligen vårt eget första barn. I januari 2003 föddes vår son och han var – och är fortfarande – ett mycket piggt och vaket barn. Han nöjde sig inte alls med att ligga själv på golvet, jollra och sparka lite, utan skulle vara med och se vad som hände samt helst vara nära. Fysisk närhet var nästan det enda han blev lugn av.

Jag insåg snabbt att det inte alls var så lätt att bära på ett litet nyfött barn som jag hade trott. Huvudet och övriga kroppen hade inte mycket styrsel och det gick knappast att bära honom på höften med bara en arm. Båda händerna behövdes och det var alltså inte lätt att få något annat gjort samtidigt.

Jag försökte använda en bärsele av ett märke som var vanligt då, men den var inte alls ergonomisk och jag fick väldigt snabbt ont i ryggen av den så det var bara att ge upp. Då råkade jag av en slump få tag i en bärsjal (det såldes knappt några sådana i Sverige då) som jag provade. Det var inte helt lätt att få till det första gången med knytningar och allt, men vi gav inte upp och efter ett par veckor fungerade det hyfsat bra och jag och sonen var helt förtjusta.

När vi började använda den på allvar var han 3 månader gammal och för mig kändes det som livet före och efter bärsjalen. Äntligen var han nöjd, lugn och glad och kunde hänga med utan problem. Äntligen var han nöjd, lugn och glad och kunde hänga med utan problem.Han satt jättebra i den och för mig var den fantastiskt skön att bära i. Jag fick inte ett dugg ont i ryggen av den, utan till min stora glädje fick jag till och med bättre rygg av att bära med den. Jag, som sedan 7-årsåldern haft mycket problem med ont i ryggen på grund av scolios, blev nu till sist av med mitt ryggonda! Så för mig var det full pott. Både en nöjd och glad son, ett underbart mysigt sätt att bära på med en total närhet utan att det blev jobbigt, och så dessutom en bättre rygg. Kunde det bli bättre?

Då vi använde bärsjalen flitigt även när vi var ute på stan, hände det ganska ofta att folk stannade oss på gatan, kommenterade hur jag bar honom och frågade var jag hade köpt bärsjalen. Det tillhör ju inte vanligheterna att främmande människor tilltalar en ute på stan i Sverige, så jag insåg snabbt att det här var något extra och att det fanns ett behov av att både sprida information om och att sälja bärsjalar till småbarnsföräldrar. I december 2003 började jag därför importera bärsjalar och sälja både direkt och via internet. Rätt snart insåg jag också behovet av att lära ut hur man enklast knyter och använder en bärsjal, och startade upp “knytkurser” i Västerås och Stockholm. De blev väldigt populära och snabbt fulltecknade. Jag utvidgade även senare verksamheten med att ha en liten butik i hemmet i Västerås och senare en mindre butik i Stockholm, specialiserad på bärsjalar och vid det här laget, även ergonomiska bärselar.

Under dessa år då jag har lärt ut knytningar och hjälpt tusentals föräldrar att hitta rätt bärredskap till sig och sitt barn har jag skaffat mig en gedigen kunskap om hur olika barn fungerar, hur de vill bli burna i olika åldrar, hur olika föräldrar har olika behov och även hur deras kroppstyp spelar roll för vilket bärredskap som passar bäst. Ur den här kunskapen växte en önskan om att skapa en egen serie bärsjalar utifrån det jag har lärt mig om vilka behov som finns från både barn och föräldrar. Ett grundläggande krav för mig som producent är också att de ska vara miljövänligt framställda.Det som efterfrågas av många och som i viss mån har saknats, är bärsjalar som både är smidiga och lättknutna, inte blir för varma utan släpper ut värme och fukt när det är varmt utan att bli kalla när det är kyligt ute och även har en enkel och ren design. Ett grundläggande krav för mig som producent är också att de ska vara miljövänligt framställda. Det är viktigt både för miljön och vår framtid, men även för att själva bärsjalarna inte ska innehålla en massa hälsoskadliga ämnen som förs över till våra nyfödda små barn.

Allt detta sammantaget resulterade i varumärket Aldoria, som registrerades 2010-09-24. Namnet Aldoria kommer av vår yngsta sons mellannamn Aldor tillsammans med de andra två barnens initialer I och A. Aldor var barnens farfarsfar som invandrade till Sverige från Tyskland på 1800-talet och sonen bär det med stor stolthet.

När ni köper en bärsjal med märket Aldoria ska ni veta att det följer med en innerlig önskan om att ni också får uppleva ett oändligt antal lika underbara stunder som jag och barnen också har upplevt omslutna tillsammans i en bärsjal!

Varma hälsningar.
Ingrid Hägermark,
Grundare av Aldoria Baby